TM in detail uitgelegd.

Hoe en waarom de TM techniek zo’n grote veranderingen kan teweegbrengen op gebied van:

  1. minder stress, betere gezondheid
  2. Innerlijk geluk
  3. Jezelf zijn
  4. hersenontwikkeling

Minder stress, betere gezondheid

deep-restTranscenderen is een ervaring van totale innerlijke geestelijke stilte. Onderzoekers van Harvard Medical School ontdekten reeds in 1971 dat als de geest transcendeert, het lichaam spontaan in een hele diepe rusttoestand komt, veel dieper dan gewone relaxatie, vaak zelfs dieper dan de diepste slaap. Ref.American Psychologist 42: 879–881, 1987.

Deze toestand activeert een krachtig inwendig genezingsmechanisme, waardoor onze diepste stressen (zelfs traumatische stress) spontaan oplost. Stress is de hoofdoorzaak van 90% van alle ziektes. Leren om deze te verwijderen is leren om jezelf te genezen. Met als resultaat dat hospitalisatie en gezondheidskosten dalen met 50%. Ref.Psychosomatic Medicine 49: 493–507, 1987 Ref.American Journal of Health Promotion 14: 284–291, 2000.

cnn no backgroundStudies met oorlogsveteranen, bijvoorbeeld, of vluchtelingen die kampen met Post Traumatic Stress Disorder (PTSD), een aandoening die normaal gezien als ongeneesbaar wordt beschouwd, toonden na slechts enkele dagen of hoogstens enkele weken TM beoefening, ongelooflijk significante verbeteringen. Ref.Journal of Counseling and Development 64: 212–215  . De resultaten waren zo verbluffend dat CNN er een documentaire aan gewijd heeft en het  Amerikaanse leger  TM nu gebruikt en aanraad aan alle soldaten. Het is simpel weg de enige behandeling die bewezen heeft te werken.

serotoninInnerlijk geluk

Andree studies toonden aan was dat serotonine, ons gelukshormoon, spontaan met 50% toeneemt na een  TM sessie, en ook op lange termijn permanent toeneemt. Ref.Journal of Neural Transmission 39: 257–267, 1976. Dit is een bevestiging van wat de oude geschriften beschreven, dat transcenderen een toestand van innerlijk geluk is. Dit is waarom de geest spontaan zal transcenderen, als hij maar de kans krijgt, omdat de geest altijd op zoek is naar geluk. Transcenderen is zoals zwaartekracht voor de geest.

Te lage concentraties van serotonine staan in verband met een grote waaier van problemen, zoals depressie, emotionele onstabiliteit, migraines, slapeloosheid,  verslavingen, Alzheimer’s enz. We geven iedere jaar miljarden uit aan alle soorten drugs om onze serotonine kunstmatig te regelen, heel vaak met neveneffecten die even erg zijn als het probleem dat we willen oplossen. Hier gebeurt het volledig natuurlijk.

Jezelf zijn

Alle oude teksten van bijna alle tradities ter wereld beschrijven hoe de sleutel tot success in het leven, en zelfs de sleutel om de deur naar spiritualiteit te openen gewoon jezelf zijn is. Maar bijna niemand wist wat dit praktisch betekende.

scroll2

Als we transcenderen bekijken als een ervaring waar we zowel volledig onszelf zijn en als een ervaring waar we één worden met de oceaan van universeel bewustzijn, dan kunnen we deze oude wijsheid eindelijk plaatsen.

Screen Shot 2016-03-24 at 12.42.05

 

 

Transcenderen is de enige echte ervaring van jezelf zijn, want alleen als er geen enkele gedachte is die onze aandacht naar iets afleidt, kan de aandacht op zichzelf komen.

Dus jezelf zijn en één worden met het hogere universele bewustzijn is één en dezelfde ervaring, en dat is waarom het zo’n krachtige effecten heeft.

Abraham Maslow was bekend als psycholoog omdat hij uitsluitend mensen bestudeerde die uitzonderlijk succesvol waren in hun leven (zowel persoonlijk als professioneel), mensen die iets hadden wat de rest van de bevolking niet had. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat deze mensen gewoon zichzelf waren.

Hij ontwikkelde psychologische zelf-actualisatie testen om objectief te kunnen meten hoezeer iemand zichzelf kan zijn, en kwam tot de conclusie dat slechts 1% van de bevolking echt in die categorie zit.

Hij ontdekte ook dat zelfactualisatie niet meer toeneemt na de vroege adolescentie, met één uitzondering: Soms hadden mensen ervaringen die hij beschreef als “Peak-experiences”, en deze ervaringen bleken een sterke groei in zelfactualisatie te veroorzaken. Het zal u wellicht niet verbazen dat beschrijvingen van deze ervaringen nauw overeenkomen met beschrijvingen van de ervaringen van transcenderen.

Het lange termijn effect van TM beoefening was dan ook overduidelijk. Een studie waar studenten van de Maharishi University of Management (MUM) gemeten werden na 10 jaar TM beoefening toonde een significante groei van zelfactualisatie, terwijl een controlegroep van studenten aan andere top universiteiten helemaal geen groei zagen. De groei bij de MUM studenten was zo groot dat na 10 jaar 38% volledig zichzelf is (hoogste scores op de zelfactualisatie schaal, scores die normaal gezien slechts 1% van de bevolking behaalt.)

De kans dat zulke toename een toeval zou zijn was 1 in 500,000. Ref: Journal of Social Behavior and Personality 17: 93–121, 2005

MUM-self-actualisation

Hersenontwikkeling

Nog merkwaardiger is wat er in de hersenen gebeurt tijdens de ervaring van transcenderen, wat men eenvoudig kan meten met een gewone computer, of tegenwoordig zelfs een smartphone, via EEG coherentie.

Telkens als er een deel van onze hersenen actief is kan men deze activiteit meten via electrische impulsen die men meet via EEG.

eeg-machine

Dan kan een computer de verschillende hersengolven wiskundig analyseren en meten in welke mate ze hetzelfde zijn, of coherent zijn.

Als wij actief zijn, dan is deze coherentie heel laag, omdat alle delen van de hersenen op zich werken (we zien, horen, tasten, denken). Als we onze golf echter laten zakken in de oceaan, dan verdwijnen alle individuele impulsen (het wordt volledig stil), en komen we in een ervaring van éénheid met alles en iedereen. Tijdens die ervaring gaan onze volledige hersenen als 1 geheel functioneren.

brains
Tegenwoordig zijn onze computers zo krachtig dat men deze coherentie in real-time kan laten zien, terwijl iemand zijn TM beoefening doet. Hier is ondermeer een video waar men dit doet.

 

Op lange termijn zal de EEG coherentie permanent toenemen. Men traint gewoon de hersenen om als één geheel te functioneren.

Uit 30 jaar EEG onderzoek blijkt nu dat hoge EEG coherentie alles verbeterd. Meer emotionele stabiliteit, hoger IQ, meer creativiteit, beter leervermogen etc.

eeg

Meer dan 50 gepubliceerde studies hebben de effecten van TM op toegenomen EEG bevestigd, en alleen de TM techniek blijkt deze effecten te hebben, want het is alleen de ervaring van transcenderen die de effecten creëert.

Het meest indrukwekkende voorbeeld van hoe krachtig dit wel is, is wanneer kinderen het van jongsafaan leren.

Iedereen weet dat als je een wereldkampioen in de sport wil worden, je jong moet beginnen met de sport. Wat zou er gebeuren als kinderen jong beginnen met hun volledige hersenen te ontwikkelen.

Dit heeft men getest in de  Maharishi School of the Age of Enlightenment, een kleine school in hetzelfde dorp in Iowa, midwest Amerika als de Maharishi Universiteit. Dit is een school zoals alle andere scholen met het verschil dat alle leerlingen vanaf de leeftijd van 5 jaar de TM techniek beoefenen, en dus leren hun volledige hersenpotentieel te ontwikkelen.

world-champion-1Als deze kinderen toekomen op de school zijn dit normale kinderen, met een normaal IQ. Tegen dat ze afstuderen hebben ze de hoogste scores in de VS (top 1%) op gestandaardiseerde tests, en winnen ze effectief wereldkampioenschappen…maar dan op gebied van sport voor de hersenen… Ze hebben de wereldkampioenschappen voor “Creative Problem solving” al 4 keer gewonnen, iets wat geen enkele andere school hun kan nadoen.

Met al deze resultaten zal het u waarschijnlijk niet verwonderen dat vele van de meest succesvolle mensen ter wereld enthousiaste TM beoefenaar zijn, waaronder politici (President van Brazilië, Columbia, Mozambique), Mediamagnaten (Rupert Murdoch), Wall Street Traders (Ray Dalio), TV sterren (Ellen Degeneres, Oprah, Dr Oz), Pop sterren (Katy Perry, Paul McCartney, Sting, Eddie Vedder, Sheryl Crowe, enz…de lijst is lang), Hollywood filmregisseurs (David Lynch, Clint Eastwood, Martin Scorsese) of acteurs/actrices (Cameron Diaz, Jennifer Aniston, Hugh Jackman, Jim Carrey, Jerry Seinfeld, Nicole Kidman, Gwynneth Paltrow enz…de lijst is nog veel langer).

Hier is bijvoorbeeld een getuigenis van Ray Dalio en regisseur Martin Scorsese. Dalio is oprichter van het meest succesvolle hedgefund ter wereld, met een vermogen van $170 miljard. Hij heeft de laatste 5 jaar gemiddeld 1,5 miljard per jaar verdient, wat neer komt of $750.000 per uur…En hij mist geen enkele TM sessie. Hij beoefend de TM techniek al 46 jaar en staat erop dat dit het geheim van zijn succes is. (3 min).